четвртак, 27. март 2014.

Никада не заборави! 24.03.1999.

78 дана и ноћи злочинске агресије на Србију.

Ако желите да сазнате нешто више о бомрадовању Београда 1999,идите на Нато бомбардовање

среда, 26. март 2014.

Бохум


БОХУМ

*

 

 

Ноћни живот у Бохуму





Додајте натпис
Основан је у 10. веку, а први пут се помиње 1041. као Кофбуокхајм (Cofbuokheim). Градске привилегије је добио 1321. Бохум је био мало значајан град све до друге половине 19. века и индустријализације када су почели да се масовно отварају рудници угља и индустрија челика доживела је успон у Рурској области доводећи до раста целокупног региона.

Стратешко бомбардовање током Другог светског рата имало је Бохум као један од приоритетних циљева. Готово цео центар града је уништен и више хиљада цивила је страдало.[2] Након рата нова република Северна Рајна-Вестфалија је оформљена на границама региона Рајне и Вестфалије а Бохум је био део региона.

Сви рудници престали су са радом између 1960. и 1980. године. Друге индустрије попут аутомобилске компензовале су губитак посла. Опел Астра је склапан од стране Џенерал Моторса у фабрикама у Бохуму, међутим у 2009. години Опелова фабрика се нашла у озбиљним финансијским проблемима.[3] 1965. године отворен је Рур-Универзитет Бохум као први нови универзитет на територији Савезне Републике Немачке након Другог Светског рата. Од седамдесетих година двадесетог века Бохумска индустрија је прошла неколико структурних трансформација од тешке до сервисне индустрије.

Током комуналних реформи 1975. године, Ватеншајд, претходно независан град интегрисан је у урбану целину Бохума. Унутарњи референдум против интегрисања је пропао. У 2007. години отворена је нова синагога за припаднике јеврејске општине Бохума, Хернеа и Хатингена. У 2008. години Нокиа је планирала да затвори своје производно предузеће у Бохуму. План је наишао на оштро противљење 20.000 људи који су протестовали. Али велики протести нису могли да промене судбину фабрике која је на крају пресељена у Румунију.
Ако желите да кликнете на мој следећи пост,кликнитеОвде

Беч


 

 Беч*


Беч (нем. Wien, бечки дијалект Wean, мађ. Bécs, архаично Вијена) је главни град и уједно једна од савезних држава Аустрије. Са око 1.730.000 становника[2] (2,4 милиона на ширем подручју града[3]) Беч је 10. највећи град Европске уније, далеко највећи град Аустрије и њено политичко, економско и културно средиште.

Град лежи на Дунаву у најисточнијем делу Аустрије недалеко од границе са Словачком, Мађарском и Чешком, на раскршћу путних праваца север-југ, повезујући Балтик са Јадраном, и запад-исток, повезујући западну Европу са Балканом и даље Азијом. Историја Беча почиње пре око 4 миленијума чиме се подручје града сврстава међу најстарије људске насеобине на свету. Беч је тако једна од најстаријих метропола у 'срцу' Европе, царски град и место укрштања разних култура и утицаја, град који је вековима имао водећу улогу у креирању политичке сцене Европе и овог дела света. Био је седиште императора Светог римског царства, главни град Аустријског царства те Аустроугарске монархије када је и достигао свој врхунац крајем XIX века и са око 2.000.000 становника представљао четврти град по величини на свету (после Лондона, Париза и Њујорка), културно средиште, речну луку, индустријски и трговачки центар повезан са чешким, мађарским и јужнословенским земљама.



На основу студије консултантске фирме за људске ресурсе Мерцер о квалитету живота у светским метрополама Беч је 2012. (као и низ година уназад) проглашен најбољим градом за живот на свету .







Ако желите да кликете на мој следећи пост,кликните Овде

Диселдорф

Мост на Рајни
Кенгисале
ДИСЕЛДОРФ

Највиша тачка Диселдорфа је на надморској висини од 165 метара, док је најнижа тачка на обали Рајне: 28 метара. Средња надморска висина је 38 метара.. Површина општине износи 217,2 km². Диселдорф се већим делом налази на десној обали Рајне (217 km² на десној, 13 km² на левој обали), на месту где се у њу улива река Дисел. Сама реч Диселдорф значи „село на Диселу“. На 12 километара од Диселдорфа у малој долини речице Дисел, 1856. је откривена пећина са археолошким остацима из доба Неандерталаца, који су добили име по имену ове долине (Неандертал).
Историја[уреди]

Место Диселдорп се први пут помиње 1135. Диселдорф је постао град 1288. и дуго је био главни град војводства Јилих и Берг. У 17. и 18. веку је био под влашћу палатинских и баварских електора. После периода француске власти за време Наполеона, 1815. Диселдорф је постао део Пруске.

Град се брзо увећао у време Индустријске револуције, са 20.000 становника 1834, на 100.000 1882.

У Другом светском рату град је бомбардован од 1940. до краја рата. Погинуло је више од 5000 цивила. Пола зграда је уништено, а око 90% је оштећено. Град су заузеле америчке трупе 17. априла 1945.
Култура[уреди]

Диселдорф је модна престоница Немачке и отуда његов надимак: „мали Париз“. Познат је по свом градском шеталишту са мноштвом модних бутика - Кенигсале (Königsallee, Краљевска алеја).

Немачка опера на Рајни (Die Deutsche Oper am Rhein) изводи опере и балете на две сцене, у Диселдорфу и Дуизбургу.

Популарна електро-поп група Крафтверк је из Диселдорфа. Диселдорф и Келн се сматрају великим ривалима за економски и културни примат у долини доње Рајне.


 Ако желите да кликнете на мој следећи пост,притицнитеОвде