среда, 26. март 2014.

Бохум


БОХУМ

*

 

 

Ноћни живот у Бохуму





Додајте натпис
Основан је у 10. веку, а први пут се помиње 1041. као Кофбуокхајм (Cofbuokheim). Градске привилегије је добио 1321. Бохум је био мало значајан град све до друге половине 19. века и индустријализације када су почели да се масовно отварају рудници угља и индустрија челика доживела је успон у Рурској области доводећи до раста целокупног региона.

Стратешко бомбардовање током Другог светског рата имало је Бохум као један од приоритетних циљева. Готово цео центар града је уништен и више хиљада цивила је страдало.[2] Након рата нова република Северна Рајна-Вестфалија је оформљена на границама региона Рајне и Вестфалије а Бохум је био део региона.

Сви рудници престали су са радом између 1960. и 1980. године. Друге индустрије попут аутомобилске компензовале су губитак посла. Опел Астра је склапан од стране Џенерал Моторса у фабрикама у Бохуму, међутим у 2009. години Опелова фабрика се нашла у озбиљним финансијским проблемима.[3] 1965. године отворен је Рур-Универзитет Бохум као први нови универзитет на територији Савезне Републике Немачке након Другог Светског рата. Од седамдесетих година двадесетог века Бохумска индустрија је прошла неколико структурних трансформација од тешке до сервисне индустрије.

Током комуналних реформи 1975. године, Ватеншајд, претходно независан град интегрисан је у урбану целину Бохума. Унутарњи референдум против интегрисања је пропао. У 2007. години отворена је нова синагога за припаднике јеврејске општине Бохума, Хернеа и Хатингена. У 2008. години Нокиа је планирала да затвори своје производно предузеће у Бохуму. План је наишао на оштро противљење 20.000 људи који су протестовали. Али велики протести нису могли да промене судбину фабрике која је на крају пресељена у Румунију.
Ако желите да кликнете на мој следећи пост,кликнитеОвде

Нема коментара:

Постави коментар